Resum i vídeo de les JORNADES ROMEST 2020

El passat dijous 19 de novembre es va celebrar la VI Jornades Romest, dedicat a com la COVID ha afectat al col·lectiu gitano de l’est tant a Catalunya, com Espanya i a la resta d’Europa.

La Jornada la va obrir la directora tècnica de VINCLE, Marta Soler, introduint la Xarxa Romest i agraïnt als membres de la Xarxa el seu suport en l’organització de les jornades: Catherine Bonhoure (Fundación Secretariado Gitano), Òscar López i Gerado Tiradani (APROAPE), David Rodríguez (Fundació Idea), Salvatore Cosentino (CEPAIM), juntament amb la Francina Planas i l’Ester Targa de VINCLE.

A continuació es va fer la presentació institucional a càrrec de la Tània García del Pla Integral del Poble Gitano  i després es va donar pas a les ponències, moderades per l’Òscar López.

La primera ponència,  en Marc Vallés ens ha explicat com la pandèmia ha afectat als diferents estats d’Europa però particularment a Romania a nivell social, de salut i educatiu, posant ènfasi en la discriminació que ha patit la comunitat rrom també a Romania.

A continuació l‘Almudena Macías ha centrat les conseqüències de la pandèmia en l’Estat Espanyol i com la comunitat gitana de l’est ha vist afectat les seves formes de subsistència de manera dràstica, afectant també en àrees de vital importància com és l’educació i la sanitat.

En la segona part de les Jornades, l’Ester Targa ha moderat la taula rodona on s’ha centrat més en explicar com els serveis a peu de carrer han hagut de fer front al COVID-19. Per una banda,  la Rebeca Collantes, referent municipal dels serveis OPAI i SISFAM de l’Ajuntament de Barcelona ens ha presentat els serveis que atenen a famílies que vieuen en els assentaments i com els recursos s’han hagut d’adaptar per fer front a les demandes generades per l’estat d’alarma.

Per altra banda, la Catherine Bonhoure de la Fundación Secretariado Gitano ha visibilitzat les accions portades a terme des de les entitats com VINCLE, FSG, CEPAIM, APROAPE, que atenen el col·lectiu gitano-romanés i que han hagut de fer front a tota la incertesa i la ineficàcia d’algunes administracions  en moments de màxima complexitat per atendre a les famílies rrom.

 

Finalment, en la taula rodona també hem presentat un cas d’èxit en la integració del col·lectiu gitano de l’est a través de l’Associació Barró i el seu programa de formació y inserció laboral de mediadors interculturals com a clau d’inclusió en el Gallinero i Cañada Real, l’assentament gitano-romanès més gran d’Europa. Hi han intervengut la seva coordinadora Aura Morales i dos participants del projecte, el Samuel i la Rozalia, els quals ens han explicat la seva experiència i com la mediació intercultural els ha ajudat adquirir competències i a obrir-los les portes en l’àmbit laboral.

Tancant les Jornades Romest 2020, la impulsora de la Xarxa i directora de metodologia i qualitat a Vincle, la Francina Planas, ha subratllat, per una banda,  la necessitat de que les administracions prenguin les mesures adequades per evitar les situacions de vulnerabilitat que dia a dia estan fent front el col·lectiu gitano de l’est i, per altra banda, ha fet una crida a la empatia i a la col·laboració del conjunt de la població, especialment en  moments d’incertesa com l’actual. Per fer tot això, és impresindible visibilitzar el poble rrom, conèixer les realitats que s’estan donant i a partir d’aquí, poder actuar.

Agraïm l’èxit de participació en les Jornades i especialment, als ponents i membres de la Xarxa que han fet possible l’organització d’aquest esdeveniment.

A continuació, us deixem amb el vídeo de la Jornada Romest 2020.

Seguim endavant!