
Recursos
En aquest apartat s’inclouen tant els documents elaborats per la Xarxa com el recull d’articles, estudis i informes sobre el col·lectiu, amb l’objectiu de comptar amb referències per la reflexió. Vol ser dinàmic, per tant s’anirà actualitzant a mida que anem reunint materials.
Material elaborat en els grups, sessions de treball i Jornades en el si de la Xarxa:
Un dels objectius de la Xarxa és el de sistematitzar i donar a conèixer els reculls analítics, pràctics i de plantejament de treball amb el col·lectiu. Aquests dossiers s’han elaborat i presentat progressivament.
Quaderns Romest
Jornada Romest 2022: Reptes actuals en la intervenció amb població gitana de l’est a Catalunya
La Jornada Romest 2022, organitzada el 26 de gener de 2022, va incidir en les problemàtiques a les quals s’enfronta la població gitana de l’Europa de l’est en els seus processos migratoris i d’arrelament al territori, des del punt de vista de les entitats, tècnics i activistes que hi realitzen intervenció directa.
Posem a la vostra disposició les presentacions corresponents a les diferents intervencions i ponències de la Jornada, amb el consentiment dels seus respectius autors.
Anna Mirga-Kruszelnicka, Directora Adjunta del European Roma Institute For Arts and Culture (ERIAC)
Enerida Isuf, Advocada, activista gitana i membre de la Fundació Privada Pere Closa
“Las connotaciones negativas de ser migrante y más gitano; vivencias, desafíos y oportunidades”
David Rodríguez, Director Tècnic de la Fundació Idea
Òscar López, antropòleg, investigador i tècnic en intervenció social de la Fundación Secretariado Gitano
“Trajectòria i intervenció actual amb la població Rrom/Gitana Romanesa a Astúries”
Belén Arranz, coordinadora de programes de l’associació Diversidades Acolle
Jornades 2020: L’impacte de la pandèmia en la població RROM
Mira el vídeo de la jornada al següent enllaç.
Informe Romest 2018:
La Xarxa Romest publica l’Informe Romest 2018 on manifestem la nostra preocupació per la desatenció o atenció insuficient que viu aquest col·lectiu al nostre país i aportem alguns elements de reflexió amb la finalitat d’incidir en les estratègies públiques de treball d’acord a la realitat existent.
S’ha elaborat en el marc de la Xarxa ROMEST, la qual impulsada i coordinada per VINCLE, Associació per la Recerca i l’Acció Social, rep suport econòmic de la Direcció General d’Acció Comunitària I Cívica del Departament de Treball, Afers Socials i Família a través del Pla Integral del Poble Gitano des de 2012. Està formada per nombroses Entitats que treballen directa o indirectament amb aquesta població i també per professionals de Serveis Públics.
Esperem que aquest informe faci reflexionar a les institucions i a les persones que tracten diariàment amb la població gitana d’ Europa de l’est i d’aquesta manera poder plantejar el reconeixement i la garantia dels drets humans d’aquestes persones tot reforçant el desplegament de la seva dignitat, i els seus drets de ciutadania fent possible l’accés als diferents serveis i a la participació.
Informació externa:









