LES ENTITATS INFORMEN

Davant la situació d’emergència sanitària que ha patit el conjunt de la societat i que ha afectat principalment els col·lectius més vulnerables, les entitats membres de la Xarxa Romest van prendre una sèrie de mesures i actuacions durant els darrers mesos per evitar l’augment de la vulnerabilitat social, que ja en circumstàncies “normals” afecta el dia a dia de moltes persones sense recursos. A continuació, citem alguns exemples d’aquestes pràctiques i mesures excepcionals que s’han dut a terme:

-VINCLE:

L’Associació per la Recerca i l’Acció Social Vincle coordina el projecte d’acompanyament socioeducatiu per a famílies gitanes de l’est “Educació per a Tots i Totes”, on  setmanalment es realitza reforç escolar a les biblioteques dels barris. Davant el tancament d’escoles i biblioteques, el programa ha continuat realitzant seguiment telefònic a totes les famílies i intervenció acadèmica a través de videoconferència i trucades telefòniques als infants. També s’ha mantingut una permanent coordinació amb les escoles implicades, els serveis socials i altres agents implicats. A més, també s’han creat vídeos amb el nom “Casa meva és (també) la meva escola”, on es proposa a les famílies generar espais d’aprenentatge i joc a casa amb activitats lúdiques, fomentant també la implicació dels progenitors.

El servei ha sigut fonamental per a les famílies davant la manca d’informació oficial relacionada al COVID-19 i en l’agilització de tràmits per accès a les ajudes de les famílies (targetes moneder, repartiment de dispositius electrònics…).  Finalment, el servei està contribuint en mantenir ponts de comunicació escola-família-serveis socials, i oferint espais d’escolta i cura a les famílies, siguent  un referent emocional, social i acadèmic molt agraït per elles.

 

-FSG

La Fundación Secretariado Gitano ha treballat per la detecció de necessitats dels usuaris, la coordinació amb els serveis socials, la derivació de casos a les xarxes d’ajuda mútua i altres entitats per la repartició d’aliments.

Es destaca la inacció de l’Ajuntament de Badalona, en contraposició amb el de Barcelona, on s’han col·lapsat les ajudes a les famílies afectades i on FSG, conjuntament amb altres entitats, han signat un manifest per denunciar aquesta situació davant manca de resposta dels serveis socials.

També s’han continuat fent seguiment escolar i de les ajudes de forma telemàtica.

 

-APROPAE

APROAPE també ha col·laborat amb l’ajuda d’aquestes famílies. Ha repartit ajudes econòmiques valorades en 7000 € beneficiant a 30 famílies (algunes de manera puntual i d’altres setmanalment). Gran part d’aquests recursos econòmics provenen de la Fraternitat Franciscana Obra social Pa de Sant Antoni, de Beques de Menjador (educo o Probitas) i la resta, de fons propi.

També han sigut proactius en la realització d’accions de reivindicació i denúncia de situacions de vulnerabilitat de drets i discriminació, concretament en l’àrea de Badalona, des d’on s’han sumat al manifest per denunciar la inacció d’algunes administracions del territori.

 

-CEPAIM

Des de CEPAIM, s’han proporcionat kits d’higiene, alimentació i s’han anat atenent les necessitat que han anat sorgint. S’ha treballat molt per informar als usuaris respecte la situació del COVID i les fases de desescalada, atenent necessitats emocionals i ajudant en alguns casos puntuals el pagament del lloguer i fent  prevenció el sensellarisme. Oferiment d’una atenció integral als usuaris afectats.

 

-FUNDACIÓ IDEA

La FUNDACIÓ IDEA continua amb els serveis d’acolliment amb víctimes de violència familiar a Sabadell, serveis essencials que no s’han aturat en la situació del COVID. També han donat resposta a les necessitats primàries dels usuaris, atenent a més de 80 casos. S’han repartit més de 20 mòdems amb accés a internet per reduir la bretxa digital d’aquests infants i joves i s’ha reconduït el suport educatiu per intentar atendre les seves necessitats educatives.

Amb els equips de Garantia Juvenil de Terrassa s’han utilitzat les cuines per la producció i repartició de menjar, on també han participat famílies en la seva elaboració. A més a més, s’ha reconfigurat els ajuts de la Caixa Proinfància, generant bosses d’aliments per les famílies.

També es destaca l’activament  del telèfon del SOAF durant les 24h per atendre les situacions de conflicte intrafamiliar davant la convivència permanent causada pel confinament. Finalment, s’han generat tallers de mascaretes de tela i s’han repartit EPIS, els quals n’han disposat amb abundància.

 

Aquestes bones pràctiques són només alguns exemples de la capacitat d’adaptació de les entitats davant els temps on les persones necessiten més atenció. La pandèmia ha fet visible les desigualtats socials en la nostra societat i fa més encara més greu la situació del col·lectiu gitano de l’est. Per aquestes raons, encara és més necessari la unió d’entitats per sumar esforços, compartir metodologies i maneres de fer per garantir la inclusió social d’aquestes persones.

Seguim endavant.