dancers-gfe2622df5_1920

Enllaços d’interès

En aquest apartat es relacionen les diferents iniciatives desenvolupades, tant a nivell local com internacional, amb el col·lectiu de persones gitanes de l’Europa de l’Est. Des d’ experiències impulsades per entitats diverses fins a les promogudes per organismes institucionals.

 

 

Experiències:

Museu virtual del Poble Gitano a Catalunya

Creat en el marc del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya, aquest projecte web té entre els seus objectius principals el de promoure la cultura gitana i acostar-la al conjunt de la societat catalana aprofitant el potencial de les tecnologies de la informació i la comunicació. Alhora, vol ser una plataforma dinàmica de participació per a intel·lectuals gitanos i coneixedors d’aquesta cultura, així com un punt de referència per a investigadors i estudiants que vulguin conèixer aspectes universals del poble gitano.

 

El Museu virtual és el resultat del treball conjunt entre l’administració, associacions gitanes, persones expertes i la Universitat Oberta de Catalunya.

Alguns dels continguts que es poden aprofundir en el Museu virtual són la història del poble gitano, la seva llengua, el paper de gitanes i gitanos en el món de l’art, recursos audiovisuals, etc.

 

Roma Cívic Alliance in Romania

És una xarxa d’ONG rom, fundada l’abril de 2006, per iniciativa de més de 20 fundacions i associacions activistes rom. La seva missió és la de promoure els valors i pràctiques democràtiques, el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals, els drets econòmics, socials i culturals de la minoria rom en el context nacional i europeu. Actualment la xarxa compta amb la promoció 24 ONG rom presents en 12 regions del país.

 

Gypsy Women Association For Our Children, Romania

FEMROM significa “igualtat en la diferència: l’accés de les dones romaneses en el mercat laboral”. El títol posa de relleu els termes fonamentals del projecte. Es centra en la relació entre la dona romaní i el treball. El treball no remunerat i / o mà d’obra generadora d’ingressos. És una de les dimensions per les quals les dones gitanes tenen la seva part en el sosteniment de les seves famílies i comunitats, en particular, i a la societat d’una manera més general. El projecte reconeix la participació activa de les dones romaneses en els rols productius i els mecanismes socials (entre elles l’exclusió i la discriminació) i les percepcions culturals (entre ells els prejudicis racials i de gènere) que prescriuen certes posicions de les dones romaneses (entre els quals ocupacions accessibles) i limitar la seva oportunitats d’autorealització en la vida privada i pública (però també en el mercat de treball).

 

MESEMROM

L’associació és de la ciutat de Ginebra, fa una crida a tots els ciutadans a lluitar contra la injustícia a favor dels drets de les ROMS. Defensa els principis d’igualtat, llibertat i justícia. Els seus mitjans d’acció són: apel·lar a la consciència pública per assessorar i assistir a les ROMS oprimits i víctimes de la injustícia, l’organització de conferències, demostracions, sessions de discussió per educar a les autoritats públiques, així com les dificultats trobades pels ROMS, millorar la imatge de la ROM de la població a les publicacions d’emissió, per utilitzar tots els mitjans legals que considerin necessàries.

 

La Casa de l’Est

És una organització dedicada a promoure la cooperació acadèmica, econòmica i cultural entre Catalunya i els països de l’Europa central i oriental. Organitza i executa diferents actes, programes i projectes dirigits a la creació de vincles amb aquella zona del món.

 

Llibre de fotografies de Gitanos de Josef Koudelka, 2011.

Este espléndido libro (uno de los iconos y fetiches de la fotografía del siglo XX, y que contó también con una edición especial para el MOMA) fue publicado por primera vez en 1975 y llega a España por primera vez en una edición revisada, editada y ampliada por el propio autor. Con más de cien imágenes -en lugar de la sesenta originales- es el más impactante y amplio reportaje sobre la vida  de los gitanos en cinco países europeos, realizado entre 1962 y 1971. Es considerado un hito imprescindible de la fotografía del siglo pasado y recibió el prestigioso Premio Nadar en 1978.

 

Traficants de nens gitanos. Programa “60 minuts” 2013

60 minuts investiga en aquest reportatge el tràfic a gran escala i l’explotació de nens per part de bandes gitanes romaneses al Regne Unit i a Europa. “Traficants de nens gitanos” entra dins dels grups de captaires i arriba fins al final d’una cadena mafiosa que ens portarà fins a algunes mansions de Romania.

 

El reportatge inclou entrevistes amb polítics, serveis socials, oenagés i forces de l’ordre i examina les dificultats i les conseqüències d’intentar apuntar cap a un tipus de fets criminals que tenen connotacions culturals específiques per a un grup ètnic en una Europa on el racisme està en auge. A més, la situació dels immigrants gitanos romanesos s’ha convertit en una forta carta política en les mans dels polítics de la dreta europea.

Aquest nou fenomen delictiu, una forma d’esclavitud moderna que roba la infantesa a molts nens i nenes, ha commocionat la policia de tot el continent i ha donat lloc a la formació del primer “Equip Conjunt d’Investigació” (Joint Investigative Team- JIT en anglès) al Regne Unit, un operatiu policial britànic i romanès finançat per la Comissió Europea que posa el focus específicament en el crim organitzat romanès.

 

Memòries gitanes. L’altre genocidi” 2013

Per primera vegada, una història que explica l’origen, el context i el destí que van tenir els gitanos europeus durant la Segona Guerra Mundial.

De l’exclusió a la persecució i a l’extermini. 60 minuts presenta el primer documental que repassa la història oblidada de la persecució dels gitanos per part dels nazis i els seus aliats arreu del continent europeu. “Memòries gitanes. L’altre genocidi” també lluita en contra de la idea racista d’”un poble nòmada sense llar”, i mostra que els orígens van ser els d’un poble socialment divers i sedentari.

 

A partir d’entrevistes i amb el suport de diversos arxius fílmics, el documental identifica els arquitectes del genocidi, recorre els territoris de l’extermini i desxifra el llarg procés d’aniquilació d’un dels col•lectius més antics d’Europa, i el seu impacte en l’actualitat. El documental llança nova llum sobre la gènesi de les polítiques nacionals d’exclusió entre les dues guerres mundials, el paper crucial de la “ciència racial” i la política genocida nazi. Destrueix la idea racista d’un col•lectiu “nòmada sense llar”, i mostra tant la diversitat d’arrelament nacional i social com les singularitats del món romaní.

 

El destí de les famílies gitanes europees s’explica a través d’imatges d’arxiu excepcionals, acompanyades d’un comentari històric rigorós i sense concessions i dels testimonis de supervivents del genocidi.
Un documental de Juliette Jourdan i Idit Bloch.

 

Nens lladres gitanos. “60 minuts”  2011

Per tot Europa hi ha milers d’infants obligats a voltar pels carrers captant i robant. Bona part d’ells provenen de la comunitat més pobra d’Europa: els gitanos romanesos. Durant segles han viscut al marge de la societat i han patit una discriminació brutal. Molts han recorregut a la mendicitat i al furt per sobreviure. Però en els darrers vint anys, el crim organitzat controla aquest sistema de vida. I des de l’any 2007, quan Romania va entrar a la Unió Europea, s’ha traficat amb nens gitanos a gran escala i se’ls ha explotat. La majoria tenen entre vuit i nou anys i són forçats a allunyar-se dels seus pares per anar als carrers de ciutats que els són estranyes.

 

Museu virtual del Poble Gitano a Catalunya

El Museu virtual del Poble Gitano a Catalunya estrena un nou disseny. Creat en el marc del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya, aquest projecte web té entre els seus objectius principals el de promoure la cultura gitana i acostar-la al conjunt de la societat catalana aprofitant el potencial de les tecnologies de la informació i la comunicació. Alhora, vol ser una plataforma dinàmica de participació per a intel·lectuals gitanos i coneixedors d’aquesta cultura, així com un punt de referència per a investigadors i estudiants que vulguin conèixer aspectes universals del poble gitano. El Museu virtual és el resultat del treball conjunt entre l’administració, associacions gitanes, persones expertes i la Universitat Oberta de Catalunya.

 

El Gallinero

És un assentament de barraques del Districte de Villa de Vallecas de Madrid des de fa 5 anys, amb una població de 90 famílies segons el cens de 2009. La majoria de persones s’identifiquen com a gitanos que han immigrat de Romania.

 

El Manual Antirumors

Un material pedagògic per a combatre rumors i estereotips fonamentals en la diversitat cultural. Entre els col·lectius hi ha el romanesos i els gitanos. Es va presentar al maig de 2013.

 

Institucions i

organismes d’interès:

Red Europea para la Inclusión Social de la Población Gitana en el Marco de los Fondos Estructurales

La Comisión Europea, junto con la Fundación Open Society (OSF), ha lanzado una nueva iniciativa, la Red MERI, para promover el uso de los Fondos Europeos para la inclusión social de la población gitana por parte de los municipios.

Consolat de Romania

Consolat de Bulgaria

Consolat d’Hongria