Cas Albiol, vist per sentència Una oportunitat per condemnar el discurs de l’odi

Comunicat de SOS Racisme. Barcelona, 21 de novembre del 2013.

Ahir es va jutjar en Xavier García Albiol, alcalde de  Badalona (PP), acusat per SOS Racisme Catalunya i la Fiscalia pels delictes d’instigació a l’odi i la discriminació i injúries contra col·lectius. Un cas que començà l’abril del 2010, quan va repartir uns fulletons per alguns barris de Badalona on es vinculava delinqüència, incivisme i inseguretat al col·lectiu gitano-romanès, i va fer declaracions a nombrosos mitjans de comunicació, insistint en les mateixes acusacions.

Des de SOS Racisme, que exercim d’acusació popular, valorem molt positivament haver arribat a celebrar el judici, després d’un procés de 3 anys durant el qual s’ha arxivat el cas fins a dues vegades. Seure a en Xavier García Albiol al banc dels acusats perquè hagi de justificar la seva acció davant el jutge, és una fita que esperem que posi alerta a la resta de polítics sobre el límit de la llibertat d’expressió i que no tot s’hi val per guanyar vots.

Òbviament, la sentència reforçarà o no aquest missatge. I des de l’entitat esgotarem totes les vies possibles, recorrent l’absolució de l’acusat, si aquesta es donés.

https://www.romest.cat/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

Respecte el judici volíem destacar:

–          La llibertat d’expressió és un dret fonamental que cal garantir, però té un límit. I aquest comença en el moment que s’ataca el dret a la dignitat i l’honor d’un col·lectiu, o quan el discurs que es fa esdevé discurs de l’odi, instigador a la discriminació i la violència.

–          El discurs de l’odi i les injúries no té escala de valors. No és més greu que aquest discurs es difongui des d’una llibreria neonazi que des d’un partit polític de tradició democràtica.

Al contrari, defensem que com a càrrec públic –que a més busca l’alcaldia d’un municipi-, l’acusat té una responsabilitat vers la ciutadania i vers els discursos que difongui entre aquesta.

–          El fet que aquestes acusacions es donessin durant la pre-campanya electoral no les justifica, ans el contrari. Sentències del Tribunal de Drets Humans europeu determinen que les conseqüències del discurs racista són encara més greus quan es dóna en campanya electoral, i que el rèdit que es pugui obtenir no ho justifica.

–          Rebutgem rotundament les acusacions de judici polític. La motivació de l’acció de SOS Racisme és sempre la defensa dels drets humans per l’eradicació del racisme i la xenofòbia. 25 anys d’història demostren la nostra independència política, sense cap lligam a partits o formacions polítiques.

–          Les declaracions racistes i xenòfobes de l’acusat no són puntuals ni han estat provocades pels mitjans de comunicació, són part de la seva estratègia política. Tot i que l’acusació recull una sèrie de declaracions dins un període concret, es poden trobar molts exemples abans i després. I tenint en compte l’experiència als mitjans de comunicació d’en García Albiol, que fins i tot participa de tertulià en diversos programes i es pot considerar un personatge mediàtic, no és creïble que l’allau de peticions de mitjans el poguessin afectar.

–          El suport del partit i el rebuig de la ciutadania. Volem posar de relleu el fet que aquestes accions i discurs, totalment repudiable, no són fets aïllats dins el Partit Popular. Ja que comptem amb el suport de la direcció del partit polític, tal i com van demostrar ahir a l’Alberto Fernández Díaz (PPC Barcelona) i Alicia Sánchez Camacho (presidenta PPC), acompanyant-lo durant el judici. I com han fet en nombroses ocasions aquests anys.

Per una altra banda, el rebuig de la ciutadania. Aquests darrers dies hem rebut el suport de moltes associacions d’arreu de Catalunya, també de Badalona,; així com també de persones a títol individual, que ens encoratjaven a seguir lluitant contra el racisme i defensant la igualtat de drets.

Per altra banda, volem destacar un acte important i simbòlic que va retenir lloc el vespre abans del judici. La societat badalonina es va organitzar per demostrar el seu rebuig a aquest discurs racista, i va omplir la sala d’actes de la Fundació Ateneu Sant Roc de veïns i veïnes del barri i entitats socials en l’acte “Justícia i convivència. Quin paper té la justícia en la cohesió social”. Es va comptar amb les intervencions del jutge de l’Audiència Provincial de Barcelona, Sr. Santiago Vidal, i les portaveus de les entitats Badalona som totes i tots, Anna Vicente, i SOS Racisme Catalunya, Alba Cuevas. Finalitzant l’activitat amb l’actuació del músic badaloní, Cesc Gil.

Tanmateix, han donat suport al manifest “Discurs racista, no en el nostre nom!” més de 160 persones a nivell individual, 39 associacions i 6 entitats de segon grau, que agrupen més de 3.400 entitats en total