Avui 2 d’ Agost és el Dia Internacional de les víctimes gitanes del genocidi nazi

Al maig de 1944, els nazis van començar a planejar la “Solució Final” pel camp de famílies gitanes d’ Auschwitz. La data inicial per acabar amb el “camp gitano” era el 16 de maig. Els gitanos empresonats al camp de concentració i extermini van rebel.lar-se contra les forces de les SS i els van fer front amb pals, eines i pedres. Les SS van haver de retirar-se, veient la força i resistència dels gitanos. Aquesta resistència els va donar uns quants mesos adicionals de vida.

En aquell moment els nazis tenien por de que la justa rebel.lió es traspasés a altres parts del camp i van executar la “Solució Final” el 2 d’ agost. Malgrat la resistència del poble Roma, 2.897 homes, dones i infants van ser transportats en camions a la cambra de gas número 5 i van ser exterminats. Després de l’ alliberament d’ Auschwitz el 1945, només sobrevivien 4 persones d’origen Roma.

Perdonem però no oblidem perquè mai es torni a repetir.

Si voleu investigar més sobre l’holocaust gitano i descobrir eines educatives per concientitzar a la societat en general sobre aquest fet obscur de la nostra història recent, aneu a l’apartat de documentació, on trobareu el manual “Right to Remember” produït per la comissió europea.

Més informació: http://2august.eu/ (en anglés)