Arxiu 2008-11

Agost 2011

Diari El Punt Avui

Badalona detecta 70 pisos conflictius de romanesos

Veïns de les zones on abunden els gitanos romanesos lamenten que amb el PP no s’han complert les expectatives i que els problemes de convivència persisteixen. Garcia Albiol demana “més temps”.

Febrer 2011

Diari El País

Lliçó d’història gitana

Una exposició fotogràfica del Museu Valencià d’Etnologia mostra la convulsa experiència europea dels gitanos d’Hongria i revisa els estereotips sobre la seua étnia.

Setembre 2010

Diari El Periódico

“No tots els romanesos robem”

Ana Maria Maldovan, una gitana romanesa de 20 anys que viu de la mendicitat i resideix en una casa abandonada a Barcelona, va trucar a la policia divendres passat per denunciar que un jove magribí estava pegant a un compatriota davant la vivenda. «Li van pegar per tot arreu, li van trencar unes quantes dents i després el van moure per veure si estava mort», assegura. Tot just va arribar la policia, la noia, el seu marit i la seva sogra van acabar detinguts.

 

Ana Maria, que tenia dos mòbils a la butxaca, va haver de passar la nit a la garjola perquè no en tenia factura. La van acusar d’haver comprat o rebut un telèfon robat, segons van confirmar els Mossos d’Esquadra. I la seva sogra, una dona de 42 anys, també va ser acusada d’agredir el jove marroquí, segons consta a l’acte del jutjat.

Setembre 2010

Diari El Periódico

El nomadisme, un mapa de la memòria col·lectiva

Per començar, el nomadisme és una raresa incòmoda en les societats europees, construïdes dins del marc de referència del sedentarisme i la urbanització intensiva. Perquè el nomadisme és una forma de vida sense fronteres, però no és un viatge cap enlloc, sinó més aviat un camí traçat al mapa de la memòria col·lectiva de les comunitats gitanes aferrades a una economia de subsistència.

 

És a dir, les famílies nòmades que procedeixen de Bulgària, de Romania i d’altres països de l’Europa central i oriental encaminen els seus passos cap a destins que atresoren algun tipus de recursos suficients per instal·lar-s’hi.

Juny 2009

Diari Público

Atacan en Belfast la iglesia que refugió a los rumanos

La iglesia protestante del sur de Belfast que sirvió recientemente de refugio a más de un centenar de rumanos fue atacada la pasada noche por individuos que rompieron a pedradas varias ventanas, informó hoy la Policía de Irlanda del Norte (PSNI). Los daños los descubrió esta mañana el pastor Malcolm Morgan, quien el pasado miércoles acogió en la ‘City Church’ de esta zona de la capital a 22 familias rumanas de etnia gitana que huían de agresiones racistas.

Octubre 2008

Diari El País

Las dos caras de Rumania

La diáspora rumana en Europa y América del Norte plantea los problemas de los emigrados al presidente Traian Basescu en Alcalá de Henares